MetropolMed

Rhinoplastie

Rhinoplastie, een van de meest voorkomende toepassingen van plastische chirurgie, is een operatie waarbij problemen veroorzaakt door het neusbot en het kraakbeen worden weggewerkt.

In welke situaties wordt Rhinoplastie toegepast?

Een rhinoplastie wordt uitgevoerd om ademhalingsproblemen als gevolg van de neusstructuur te corrigeren, verwondingen als gevolg van ongevallen te herstellen of misvormingen te corrigeren.

 • Verandering in neusmaat,
 • Regeling van de neushoek,
 • De neusbrug afvlakken,
 • Hervormen van het puntje van de neus,
 • Vernauwing van de neusgaten.

In gevallen waarin de neuscorrectie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de neus te verbeteren en niet om een gezondheidsprobleem te behandelen, moet het neusbeen voldoende kunnen groeien. Voor een daartoe uit te voeren operatie geldt voor vrouwen een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, terwijl voor mannen een iets hogere leeftijd kan gelden. Daarnaast kunnen operaties vanwege gezondheidsproblemen, zoals luchtwegproblemen, op jongere leeftijd worden uitgevoerd.

Hoe wordt de procedure voor neuscorrectie (neusesthetiek) uitgevoerd?

Een arts kan een neuscorrectie uitvoeren in een goed geoutilleerd ziekenhuis of kliniek. Afhankelijk van de toestand van de patiënt kan tijdens de operatie algehele anesthesie of sedatie worden toegediend. Sedatie-anesthesie wordt over het algemeen gebruikt voor eenvoudige procedures waarbij de neus en het gezicht verdoofd zijn.

Over het algemeen duren neuscorrecties ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van de complexiteit van de procedure.

Genezingsproces na Rhinoplastie

Na de operatie worden patiënten minimaal één dag geobserveerd. Een begeleider moet de patiënt begeleiden zodra deze het ziekenhuis verlaat, aangezien tijdens de operatie anesthesie wordt toegediend. Patiënten moeten mogelijk twee dagen in het ziekenhuis blijven na uitgebreidere operaties.

Het is belangrijk om de spalken die na de operatie zijn geplaatst ongeveer een week niet te verwijderen om de nieuwe vorm van de neus te behouden. In sommige gevallen kunnen hechtingen die tijdens de operatie zijn geplaatst door het lichaam worden opgenomen, terwijl ze in andere gevallen na ongeveer een week door de arts moeten worden verwijderd.

Een specialist kan pijnstillers voorschrijven voor eventuele pijn na de operatie. Het wordt aanbevolen om de eerste nacht na de operatie een begeleider bij de patiënt te hebben vanwege de mogelijkheid van bijwerkingen van de medicijnen die tijdens de operatie zijn gebruikt.

 • Inspannende fysieke activiteiten zoals joggen
 • Zwemmen
 • De neus snuiten
 • Overmatig kauwen
 • Situaties die meer beweging van de gezichtsspieren vereisen, zoals lachen
 • Kleren over het hoofd trekken
 • De bril over de neus brengen
 • Intensief en krachtig tandenpoetsen

Bovendien wordt aanbevolen om voorzichtig te zijn met blootstelling aan zonnestralen.

Als gevolg van een neuscorrectie kan het gebied rond de oogleden tijdelijk gevoelloos, gezwollen en verkleurd zijn. Koude kompressen kunnen zwelling en verkleuring helpen verminderen.

Na een week kunnen patiënten meestal hun normale leven weer oppakken.

Onze behandelingen
Behandelingen in de ziekenhuizen van onze partners

Neem contact met ons op

  Vul Het Formulier in Voor Een Snelle Afspraak